Rundveehouderij

Nieuws 243 x bekeken

Bleker blijft bij korting inkomenssteun oormerkweigeraars

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker (ELI) legt boeren die weigeren hun vee te oormerken toch een korting op de EU-inkomenssteun op. Hij ziet geen mogelijkheid om af te wijken van de Europese regels op dit punt.

Dat antwoordt Bleker op vragen van PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi. Zij had eind vorig jaar gevraagd of de oormerkweigeraars hun steun toch zouden kunnen ontvangen, mits zij meedoen aan een proef rond identificatie van runderen met een bolus. Denemarken zou ook hiermee experimenteren, aldus Jacobi.

Volgens Bleker berust dat laatste echter op een misverstand. In Denemarken geldt ook een verplichte identificatie met een elektronisch oormerk in één oor; in het andere oor is nog altijd een geel oormerk verplicht, schrijft hij aan de Kamer.

Om inkomenssteun te ontvangen moeten boeren voldoen aan randvoorwaarden; deugdelijke identificatie met oormerken is er daar een van. Bij overtreding van deze regel worden boeren minimaal 20 procent gekort op de steun.

Of registreer je om te kunnen reageren.