Rundveehouderij

Nieuws

Blauwtongvrije status Nederland onzeker

Den Haag – Het is niet zeker of Nederland binnenkort de blauwtongvrije status aanvraagt, ook al worden er geen besmette bloedmonsters gevonden. Dat laat een woordvoerder van het landbouwministerie weten.Momenteel onderzoekt de overheid genomen bloedmonsters van runderen uit 2009 en 2010 op blauwtong. Tot nu toe zijn er nog geen besmette monsters gevonden. Hoewel een blauwtongvrije status de export van fokvee aanzienlijk kan vereenvoudigen, kan een blauwtongvrije status tegelijk de import van kalveren bemoeilijken.

”Jaarlijks importeert Nederland zo’n 830.000 kalveren”, aldus Reinoud Van Gent, directeur bij exportorganisatie Veepro. ”Ongeveer de helft van dit aantal komt uit Duitsland. Zolang Duitsland nog geen blauwtongvrijestatus heeft en Nederland wel, moeten geïmporteerde kalveren op blauwtong worden getest.” Van Gent schat de kosten op ongeveer 7 euro per kalf. In Nederland kost een blauwtongtest ongeveer 35 euro per dier maar in Duitsland is het toegestaan om het bloed van meerdere dieren tegelijk te onderzoeken. Dat zorgt volgens Van Gent voor een aanzienlijke kostenverlaging.

Hij pleit dan ook voor het aanvragen van een blauwtongvrije status voor Nederland.
Blauwtong heeft de vee-exporteurs de afgelopen jaren veel geld gekost. De definitieve uitslagen van de bloedmonster uit 2009 en 2010 worden begin volgende maand verwacht. Als de monsters niet besmet zijn denkt Van Gent genoeg inhoudelijke argumenten op tafel te kunnen leggen waarom de blauwtongvrije status moet worden aangevraagd.

Of registreer je om te kunnen reageren.