Rundveehouderij

Nieuws 245 x bekeken 1 reactie

'Betrokken leden' willen debat over lange arm zuivelcoöperatie

Oosterwolde – Een platform van ’betrokken leden’ van FrieslandCampina wil een open debat met leden en bestuur van zuivelcoöperatie FrieslandCampina.

Aanleiding is de manier waarop de coöperatie weidegang en duurzaamheid wil borgen. Inzet is de vraag hoe lang de arm van de coöperatie mag zijn. Het platform vindt dat FrieslandCampina te ver gaat bij het stellen van eisen aan de bedrijfsvoering.

Voorzitter Cees Wantenaar van FrieslandCampina noemt in een eerste reactie de bezwaren en zorgen van het platform wat voorbarig, maar stelt dat hij de discussie niet uit de weg gaat.

FrieslandCampina heeft zelf inmiddels veertig bijeenkomsten belegd over de verduurzaming en verplichte weidegang, als onderdeel van de strategie ‘Route 2020’. Dat het platform op 2 maart in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen nog een eenenveertigste bijeenkomst heeft belegd, vindt hij echter geen probleem. “Debat is goed voor een coöperatie,” zegt hij. Hij zal zelf ook spreken op die bijeenkomst, net als voorzitter Siem-jan Schenk van de LTO vakgroep melkveehouderij,
De bijeenkomsten van FrieslandCampina zelf zorgen voor “geanimeerde” discussies, erkent Wantenaar. Het platform is echter van mening dat leden daar niet echt vrij zijn om alle zaken te bediscussiëren. “Het blijkt dat meedenken en praten alleen kan binnen kaders die al door het bestuur van FrieslandCampina zijn vastgesteld,” constateert het.

Het platform wil dat dus anders organiseren en heeft daarom een eigen bijeenkomst belegd. ”Omdat wij samen de coöperatie vormen, is het noodzaak om als leden in de volle breedte en zonder vooropgestelde kaders antwoord te geven op de vraag: Hoe kunnen wij in het licht van ‘Route 2020’ zo goed mogelijk inspelen op de zuivelmarkt. En welke eisen voor duurzaamheid moeten hier dan aan gekoppeld worden?” vraagt het platform zich af.

De bijeenkomst moet plaatsvinden op 2 maart ‘s avonds in Heerenveen. Alle leden van FrieslandCampina zijn ervoor uitgenodigd.

In het platform zitten nu nog vooral FrieslandCampina-leden uit Friesland en Drenthe. Er wordt nog gezocht naar vertegenwoordigers uit andere delen van het land.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Zeer verstandig van de leden, zij moeten de baas zijn ! Het bestuur moet uitvoeren wat de leden beslissen. Er zijn veel zaken gebeurd die geen daglicht kunnen verdragen. Maar door arogantie van bestuur en derektie, zo maar door gedrukt. Zelfs bestuurders waren niet goed voorgelicht of op het verkeerde been gezet! Er zijn grenzen ook voor een cooperatie!

Of registreer je om te kunnen reageren.