Rundveehouderij

Nieuws

BDM: nieuwe zuivelreus DMK betekent einde vrije melkmarkt

Freising – Melkveehoudersorganisatie Bundesverband Deutscher Milchviehhalter (BDM) is niet blij met de ten lange leste gelukte fusie van de marktleiders Humana Milchunion en Nordmilch.

BDM-voorzitter Romuald Schaber stelt dat het beetje competitie om de grondstof dat er nog was nog verder wordt uitgeschakeld. De 11.000 leveranciers met 6,7 miljard kilo melk van de nieuwe zuivelreus DMK hebben nauwelijks nog mogelijkheden om hun productie aan andere verwerkers aan te bieden, aldus Schaber.

Schaber heeft ook voor het medebeslissingsrecht van de melkveehouders weinig goede woorden over. ”Dat stelt helemaal niets voor. Door de volledige onderbrenging van het operationele bedrijf in een vennootschap wordt de directe medezeggenschap tot een minimum beperkt. Om de twee coöperatieve aandeelhoudersverenigingen Nordmilch en Humana Milchunion dan als onafhankelijke producentenorganisaties te betitelen noem ik nogal vermetel,” legt Schaber uit.

”Als moedermaatschappijen van DMK zullen deze aandeelhoudersverenigingen de rauwe melk van hun leden altijd naar DMK laten stromen, ongeacht de andere afzetmogelijkheden die zich voordoen."

Of registreer je om te kunnen reageren.