Rundveehouderij

Nieuws 237 x bekeken

Aureus wederom nummer één

Deventer - Bij zowel klinische als subklinische mastitis was Staphylococcus aureus afgelopen jaar de belangrijkste verwekker. Dit blijkt uit cijfers van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) op basis van ingestuurde monsters voor bacteriologisch onderzoek in 2010.

Op driekwart van de bedrijven elke ronde aureus wordt gevonden. Van deze bedrijven weet ongeveer de helft het aantal S. aureus-bacteriën in de tank onder controle te houden.

Tweede belangrijke mastitisverwekker blijven de streptokokken, met S. uberis met 10,7 procent van de klinische gevallen en 8,1 procent van de subklinische gevallen en S. dysgalactiae met 5,1 procent van zowel de klinische als de subklinische gevallen. Deze twee bacteriën zijn eind vorig jaar ook aan het tankmelkonderzoek toegevoegd. Bij de streptokokken blijft de S. agalac-tiae-variant aandacht vragen. Deze zeer besmettelijke bacterie wordt vooral gevonden op bedrijven die vee aanvoeren.

Volgens de GD zijn zowel S. aureus als de streptokokken goed te behandelen met penicilline. Hooguit 15 procent van de staphylococcus-stammen zijn penicilline-ongevoelig en bij de streptokokken is helemaal geen resistentie gevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.