Rundveehouderij

Nieuws 172 x bekeken

Amerikaanse zuivelexport flink toegenomen in 2010

Arlington - De Amerikaanse zuivelexport is in 2010 met 40 procent toegenomen ten opzichte van 2009.

Dat meldt de Amerikaanse exportorganisatie USDEC. Vorig jaar werd er door de Amerikanen bijna 1,4 miljard kilo aan zuivel geëxporteerd met een exportwaarde van ruim 2,7 miljard euro. De groei is zichtbaar in alle segmenten. De export van melkpoeder nam met meer dan zestig procent toe. Vorig jaar werd in totaal 12,8 procent van de in Amerika geproduceerde melk geëxporteerd. Dat is 3,5 procent meer dan in 2009.

De USDEC wijt de groei aan verschillende factoren. De belangrijkste exportmarkt voor Amerika is nog steeds Mexico. Het afgelopen jaar werd er voor 604 miljoen euro aan zuivelproducten naar Mexico geëxporteerd. China, India en Zuid-Oost Azië zijn belangrijke groeimarkten. Naar Zuid-Oost Azië werd in 2010 voor 509 miljoen euro aan zuivelproducten geëxporteerd. Vooral de Filipijnen en Indonesië zijn voor de Amerikanen belangrijke afzetmarkten.

In China en India samen worden jaarlijks 43 miljoen kinderen geboren, en steeds meer van deze kinderen krijgen op melk gebaseerde babyvoeding. Ook de fastfoodketens in genoemde landen breiden steeds verder uit waardoor de vraag naar bijvoorbeeld kaas steeds verder toeneemt.

Alleen de kaasexport vanuit Amerika is het afgelopen jaar al met zestig procent toegenomen. China importeerde afgelopen jaar 326.000 ton volmelkpoeder, zeven keer zoveel als in 2008. Daarnaast werd er 89.000 ton magermelkpoeder geïmporteerd, een toename van 64 procent in twee jaar tijd. China is momenteel goed voor 15 procent van de totale handel in volmelkpoeder.

Of registreer je om te kunnen reageren.