Rundveehouderij

Nieuws

Afrika en Azië kopen fors meer poeders

Zoetermeer – De Nederlandse export van melkpoeders, condens en ook boter naar bestemmingen buiten de EU is vorig jaar sterk gestegen. Vooral de export van mageremelkpoeder steeg sterk.

Dit blijkt uit berekeningen van agd.media op basis van gegevens van het Productschap Zuivel. In totaal werd vorig jaar voor een kleine miljard euro aan vollemelkpoeder, gecondenseerde melk, mageremelkpoeder en boter en boterolie naar bestemmingen buiten de Europese Unie geëxporteerd. De voornaamste afzetmarkten bevinden zich in Afrika, het Midden-Oosten en Azië.

Het grootste product is vollemelkpoeder, met een exportwaarde naar deze bestemmingen van ruim 460 miljoen euro. Vergeleken met de voorgaande jaren steeg deze export met bijna 30 procent. Die naar Nigeria steeg zelfs met 80 procent.

Tweede product is gecondenseerde melk, waarvan ruim 220 miljoen werd verkocht, een kleine 10 procent meer. Van boter en boterolie werd voor ruim 140 miljoen verkocht, zo’n 55 procent meer dan in de voorgaande jaren. De export naar Iran steeg zelfs met ongeveer 130 procent.

Van mageremelkpoeder werd voor ongeveer 130 miljoen euro verkocht, ruim 80 procent meer. Naar Saoedi Arabië werd zelfs ruim 200 procent meer verkocht.

De belangrijkste afzetmarkt is nog altijd Nigeria. Daarheen werd vorig jaar voor zo’n 160 miljoen euro van genoemde producten verkocht vanuit Nederland. Mogelijk ging het om nog meer geld, omdat niet alle producten worden geregistreerd. Voornaamste verkoper daar is FrieslandCampina.

Ook Algerije en een reeks Aziatische landen kochten veel.

Of registreer je om te kunnen reageren.