Rundveehouderij

Nieuws 394 x bekeken

Zuivel beducht voor moeizamer export naar China

Zoetermeer – Het Productschap Zuivel (PZ) houdt er rekening mee dat China een strenger importbeleid gaat hanteren voor zuivel. Het schap leidt dit af uit diverse zaken.

Zo hebben de Chinese autoriteiten aangegeven dat bedrijven die melk, melkproducten voor humane consumptie en/of vis(producten) exporteren naar China, moeten worden geregistreerd. Dat moet gebeuren bij de Certification and Accreditation Administration of China (CNCA). De vraag is nog hoe streng de registratie wordt.

Feit is echter dat China voor de import van vlees inmiddels een zwaar erkenningssysteem heeft opgezet. De registratie van exporterende zuivelbedrijven staat los van de (product-) registratie die onlangs via de Chinese importeurs is verlopen.

Om te voorkomen dat bestaande exporteurs benadeeld worden, is het van belang dat de bedrijven die de betreffende zuivelproducten naar China exporteren, worden opgenomen in de zogenoemde ’Catalogue’. Hierdoor wordt geprobeerd de export gedurende de erkenningprocedure ongemoeid door te laten gaan.

Om dit voor elkaar te krijgen, is het noodzakelijk om snel bedrijvenlijsten aan te leveren, stelt het PZ. Daarmee wordt tevens geprobeerd om systeeminspectie voor elkaar te krijgen in plaats van bedrijfsinspectie.

Het PZ sluit niet uit dat nog verdere acties voor exporterende bedrijven noodzakelijk zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.