Rundveehouderij

Nieuws 206 x bekeken

WUR: onafhankelijkheid onderzoek juist belangrijker bij samenwerking met bedrijven

Wageningen – Het feit dat Wageningen UR nauw samenwerkt met het bedrijfsleven, onder meer via de vestiging van een groot researchcentrum van FrieslandCampina op de campus van Wageningen, is juist een extra reden voor onafhankelijke wetenschapsuitoefening.

Dit zei Tijs Breukink, lid van de raad van bestuur van Wageningen UR, bij het slaan van de start van de bouw van het nieuwe onderzoekscentrum van FrieslandCampina.

Breukink noemde het heel kwalijk dat bepaalde groepen in de maatschappij samenwerking tussen wetenschappers en het bedrijfsleven en wetenschappelijk onderzoek naar voedingsmiddelen op één hoop gooien met het je uitleveren aan het bedrijfsleven. ”Juist bij samenwerking met andere partijen moet de kwaliteit van het onderzoek deugen,” stelde hij.

Breukink toonde zich ook blij en opgelucht dat Wakker Dier door de Reclame Code Commissie (RCC) in het ongelijk is gesteld bij een aantijging aan het adres van Wageningen UR. De Wageningers zouden zich volgens Wakker Dier met hun zuivelonderzoek als een soort reclamebureau voor de zuivelindustrie hebben opgesteld. De RCC oordeelde dat dit niet zo gebracht mag worden.

Het nieuwe onderzoekscentrum van FrieslandCampina vergt een investering van 60 miljoen euro. De kosten daarvoor worden gezamenlijk opgebracht door FrieslandCampina en projectontwikkelaar Hurks. De laatste bouwt het gebouw en verhuurt dat aan FrieslandCampina, de zuivelonderneming neemt de installaties in het gebouw voor haar rekening. Daartoe behoren geavanceerde laboratoria en een proeffabriek.

FrieslandCampina heeft voor de bouw van het centrum gekozen voor Wageningen. Amersfoort was ook in beeld als tweede optie, maar uiteindelijk woog niet de nabijheid tot de hoofddirectie het zwaarst. De nabijheid tot de wetenschap gaf de doorslag.

Of registreer je om te kunnen reageren.