Rundveehouderij

Nieuws 1258 x bekeken

Veel legering in mais van 2011

Lelystad – Maispercelen hebben in 2011 veel schade opgelopen door diverse vormen van gebrek aan stevigheid. Dat zegt onderzoeker bij PPO Jos Groten. Lang niet alle maisrassen waren opgewassen tegen de relatief extreme weersomstandigheden.

In het vroege voorjaar ging het volgens Groten om zogenoemde ‘green snap’, het afknappen van groene maisplanten tussen de 30 en 120 centimeter als gevolg van zware buien. Bij gevoelige rassen ging het volgens Groten om tot 70 procent afgeknapte planten. Een groot probleem, want die planten kunnen als verloren worden beschouwd.

“Rond de bloei zagen we daarnaast veel zomerlegering. Veel maisplanten kunnen zich hiervan nog wel herstellen, maar de mais staat vervolgens wel als omgekeerde wandelstokken op het veld.”

Tot slot hebben maisplanten in Nederland afgelopen jaren volgens Groten ook te lijden gehad van herfstlegering. Alle planten, die bij de oogst nog plat liggen, worden meegenomen als eindlegering. “De laatste drie jaar is duidelijk meer sprake van pittige buien”, geeft Groten als reden voor de toegenomen schade. “De weersomstandigheden waren extremer.”

In de Aanbevelende Rassenlijst voor mais is naast het bekende cijfer voor stevigheid (eindlegering) dit jaar voor het eerst een waardering voor zomerlegering opgenomen. Melkveehouders krijgen hiermee inzicht in de rasgevoeligheid voor de diverse soorten van gebrek aan stevigheid. Het is volgens Groten niet ondenkbaar dat er in de toekomst ook een waardering komt voor green snap, als dit zich opnieuw manifesteert.

Of registreer je om te kunnen reageren.