Rundveehouderij

Nieuws

Vaccin tegen Schmallenberg duurt zeker een jaar

Lelystad - De ontwikkeling van een vaccin tegen het Schmallenberg-virus zal zeker een jaar in beslag nemen. En dan gaat het snel, zegt Wim van der Poel van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen Universiteit en Researchcentrum.

Het CVI heeft als speciale opdracht om voor de overheid onderzoek te doen naar dierziekten, zoals het nieuwe Schmallenberg-virus.

Het onderzoeksinstituut uit Lelystad heeft inmiddels het virus op kweek gezet, zodat daarmee de ontwikkeling van een vaccin ter hand kan worden genomen. Dat is een proces van langere adem. Van der Poel zegt dat een vaccin uitgebreid moet worden getest op effectiviteit en veiligheid. Vervolgens moet een vaccin door een registratieprocedure. “Als dat in een jaar lukt, gaat het snel.”

Het opgekweekte virus kan ook worden gebruikt voor de ontwikkeling van een bloedtest, die afweerstoffen kan aantonen. “Een eerste laboratoriumtest zou je binnen een maand kunnen ontwikkelen”, denkt Van der Poel. Met een bloedtest kan worden onderzocht welke dieren besmet zijn geweest.

Het CVI richt het onderzoek nu op schapen en lammeren, omdat daar op dit moment problemen worden gesignaleerd. “Al hebben we nog steeds de vrees dat we straks ook problemen bij kalveren gaan zien.”

De twee misvormde kalveren die in Lelystad zijn onderzocht, hadden niet het virus bij zich. “Maar het kan ook dat het virus inmiddels verdwenen is en dat we het niet meer kunnen aantonen en dat de afwijkingen wel door het virus zijn ontstaan. Van dit soort virussen weten we dat ze in misvormde dieren niet altijd terug te vinden zijn.”

Of registreer je om te kunnen reageren.