Rundveehouderij

Nieuws 340 x bekeken 2 reacties

Touwtrekken om schade door onbruikbaar voer

West-Beemster – Een beperkt aantal leden van Cono Kaasmakers is door het verbod op tarwegistconcentraat (TGC) in grote problemen gekomen.

Dit betreft de boeren die hun kuil hebben afgedekt met TGC. Zij zien zich nu genoodzaakt om hun eigen voervoorraad onbenut te laten en nieuw ruwvoer te kopen. Terwijl niet duidelijk is wie voor de schade opdraait.

In totaal zouden zouden zo’n 25 Cono-leden TGC hebben gebruikt, zo stelde eerder deze week een buitendienstmedewerker van Cono. De meeste boeren hebben het product in hun silo geleverd gekregen. Zij kunnen dat gewoon laten terugnemen. Een veel kleinere groep heeft mais- en graskuilen met het product laten afdekken en mag dat voer nu niet meer gebruiken. Daar moet ander voer komen.

Wie opdraait voor de hierdoor geleden schade, is de hete aardappel waar iedereen nog om heen draait. Cono-directeur Eric Hulst zegt dat allereerst moet worden gezorgd voor de beschikbaarheid van goed voer. Daarna komt de kwestie over de aansprakelijkheid.

Een van de getroffen boeren noemt de optie van melkruil met een andere fabriek, maar onduidelijk is of ondernemingen dat willen. Daar staat tegenover dat de problemen met TGC zich hoogstwaarschijnlijk alleen voordoen in combinatie met de zuursels van Cono.

Cono stelde definitief vast dat TGC de oorzaak was van de smaakafwijkingen in kaas door proeven te doen bij Klaver Kaas. Daar werd bij aanvoer van melk een TGC-gebruiker direct al ’een gistige, alcoholisch geur’ geconstateerd. De afwijkingen bleken later ook in de kaas.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan teunis

  wég met die natte, zure troep. voer de koeien maar een gezond produkt. heb ik véél betere ervaringen mee; BIERBOSTEL. dan krieg je glans op de beeste!!!!

 • no-profile-image

  Zwijnstein

  Ik heb zelf een groot varkensbedrijf en heel veel ervaring met het gebruik van natte bijprodukten in veevoer.

  Het is droevig gesteld met de kwaliteitsstandaard die leveranciers van bijprodukten er op na houden.

  Gisting is een ander woord voor rotting. Laat voor de grap eens een monster van uw bijprodukt onderzoeken op het aantal gistcellen.

  Stel uzelf vervolgens de vraag welk kostprijs voordeel u nog denkt te halen met dit produkt, als is aangetoond dat dit produkt aan het rotten is?

Of registreer je om te kunnen reageren.