Rundveehouderij

Nieuws

Toch Schmallenbergvirus in Nederland

Deventer – De diarreeproblemen en melkproductiedalingen die in augustus en september speelden op melkveebedrijven, zijn waarschijnlijk veroorzaakt door het recent ontdekte Schmallenberg Akabane-virus.

Dat bevestigt de diergezondheidsdienst GD in Deventer. In een aantal bloedmonsters van zieke koeien is het virus aangetroffen.

In eerste instantie was er volgens GD geen overeenkomst tussen beide gezondheidsproblemen, omdat de Duitsers diarree niet als hoofdprobleem meldden, terwijl dat in Nederland wel het geval was. Het Friedrich Loeffler Instituut was vanaf het begin af aan al stellig overtuigd van de overeenkomst.

Koeien die besmet zijn met het Schmallenberg Akabane-virus, dalen fors in melkproductie en krijgen heftige diarree. Na een dag of tien zijn de verschijnselen weer weg en is ook de melkproductie terug op het oude niveau.

In Duitsland worden vanaf half december afwijkende geboortes verwacht omdat koeien die in de tweede helft van de dracht besmet raken dan gaan kalven. De eerste meldingen zijn al gedaan, maar dierenartsen verwachten over een maand een echte piek.

Of registreer je om te kunnen reageren.