Rundveehouderij

Nieuws 209 x bekeken

Stijging melkproductie EU neemt langzaam af

Brussel – De stijging van de melkproductie in een aantal Europese lidstaten loopt langzaam terug. Dit blijkt uit gegevens van de Europese Commissie over de periode van april tot en met september 2011.

Hieruit blijkt dat met name de melkproductie in Ierland, Oostenrijk en Duitsland is gedaald. De Franse melkproductie is daarentegen met 0,2 procent gestegen van 5,2 naar 5,4 procent, meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De veranderingen hebben voor de EU als geheel nog maar een beperkt effect. Ten opzichte van een maand geleden ligt de totale melkproductie in de EU nu 1,8 procent voor op die in het voorgaande jaar, terwijl dat een maand geleden nog 1,9 procent was.

Het grootste deel van de melk verdween in de kaasproductie. Die werd in de maanden augustus en september weer stevig verhoogd. De productie van magere melkpoeder steeg ook hard, terwijl die van volle melkpoeder bleef dalen.

Ook de export van magere melkpoeder zat sterk in de lift. In de periode van januari tot en met oktober 2011 werd ruim 425.000 ton magere melkpoeder geëxporteerd, tegenover een goede 320.000 ton een jaar eerder. China en Algerije waren de belangrijkste kopers (samen bijna 200.000 ton). De export van volle melkpoeder daalde in dezelfde periode met 40.000 ton van 378.000 naar 338.000 ton.

De productie en export van kaas steeg maar marginaal ten opzichte van vorig jaar. Rusland is de belangrijkste afnemer van Europese kazen. Het is met ruim 212.000 ton tot en met oktober ook de voornaamste kaasimporteur wereldwijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.