Rundveehouderij

Nieuws

Schotse bond: melkprijs moet verder omhoog

Edingburgh – De National Farmers Union of Scotland (Nfus) eist dat de melkprijs in het komende jaar verder omhoog gaat. Volgens de Nfus ’proberen sommige verwerkers een lichte afzwakking van de grondstoffenprijzen op de wereldmarkt te gebruiken als rechtvaardiging om de melkprijs weer omlaag te praten’.

De Nfus stelt dat de verhogingen van de melkprijs die de laatste maanden zijn afgekondigd ’een platform bieden voor een verdere verbetering in 2012.’

De bond wijst er daarbij op dat sommige grondstoffen iets goedkoper zijn geworden maar dat is dan wel vanaf een erg hoog niveau. ’’Er zijn al tekenen dat de wereldwijde situatie stabiliseert. Beide veilingen in november van de Nieuwzeelandse zuivelgigant Fonterra hebben een verbetering laten zien. In Groot-Brittannië zijn de prijzen voor melkpoeder en cheddar-kaas inmiddels ook gestabiliseerd”, aldus hoofd melkbeleid George Jamieson.

De bond berekent op basis van haar eigen prijsformule dat de huidige melkprijs in Groot-Brittannië zou moeten liggen op 32,64 pence (38,5 cent) per liter. Rekening houdend met 1,76 eurocent pence voor transportkosten ’heeft de boer recht op zeker 36,5 eurocent, dat is 3,5 eurocent meer dan de gemiddelde melkprijs van dit moment.’ ’’Er is dus volop ruimte voor verdere verhogingen van de melkprijs.”

Of registreer je om te kunnen reageren.