Rundveehouderij

Nieuws

Schmallenberg-virus in vrijwel alle provincies

Den Haag - In vrijwel alle provincies zijn verdenkingen van het Schmallenberg-virus. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) bekend gemaakt.

Het ministerie heeft een kaart gepubliceerd met de locaties waar verdenkingen van het virus zijn. In Flevoland, Utrecht en Zeeland zijn geen besmettingen. Opvallend is dat ook op Texel verschijnselen van het virus zijn aangetroffen.

Sinds de meldingsplicht op dinsdag 20 december van kracht werd, hebben vier bedrijven zich gemeld. Op deze bedrijven wordt onderzocht of de dieren ook daadwerkelijk besmet zijn met het Schmallenberg-virus. Andere verdachte bedrijven hadden zich al eerder gemeld bij de Gezondheidsdienst voor Dieren of bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

De meldplicht geldt voor zowel veehouders als dierenartsen en onderzoekers. Verdenkingen van besmettingen moeten worden gemeld bij de NVWA. Dit kan via telefoonnummer 0800 – 0488 of via de website van de NVWA.

Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) heeft inmiddels bij 13 van de 27 onderzochte lammeren het Schmallenberg-virus aangetoond.

Of registreer je om te kunnen reageren.