Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Rabo: druk op zuivelmarkt in eerste helft 2012

Utrecht – In het eerste halfjaar van 2012 komen de prijzen op de zuivelmarkt - en daarmee ook de melkprijzen voor de veehouders - onder druk. Dat verwacht de Rabobank.

De afkoelende wereldeconomie, de verwachting dat Europa in een recessie duikt, grote hoeveelheden nog onverkochte zuivel uit met name Nieuw-Zeeland die de markt nog moet verteren en het feit dat grote importeurs als China zich in de voorbije maanden extra hebben volgegeten zijn volgens de bank aanleiding daarvoor. Deze observaties zijn ook te horen bij diverse grote zuivelhandelaren.

Toch ziet de Rabobank niet alleen negatieve ontwikkelingen. Onderzoekers van de bank verbazen zich er over dat de vraag naar zuivel wereldwijd blijft groeien, al is het minder sterk dan vorig jaar en in de eerste helft van dit jaar. Die groei van de afzet vindt met name plaats in Zuidoost-Azië.
Daarbij aangetekend wordt dat de afzetgroei zeer waarschijnlijk wel gepaard zal gaan met gemiddeld lagere prijzen.

Zuivelproducenten moeten er volgens de Rabobank ook mee rekenen dat niet alle voorraden zuivelproduct direct kunnen worden afgezet op de markt. Er moet rekening mee worden gehouden dat voorraadvorming plaatsvindt, waarvoor tijdelijke opslag nodig is.

Door de dalende zuivelprijzen zullen ook de marges in de melkveehouderij onder druk komen te staan, tenzij de voerprijzen ook mee gaan dalen. Europa is er tot nu toe nog gunstig uitgesprongen. In de Verenigde Staten komt momenteel de marge al in het gedrag door hoge voerkosten en een achterblijvende melkprijs.

Eén reactie

  • no-profile-image

    "De ondezoekers van Rabo verbazen zich erover dat de vraag naar zuivel wereldwijd blijft groeien". Al jaren zeggen velen dat dit door groei van welvaart en wereldbevolking stond te gebeuren, maar Rabo verbaasd zich erover!! Ze kunnen beter al die ""voorspel-profeten" naar huis sturen en de rente verlagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.