Rundveehouderij

Nieuws

Qlip lanceert nieuwe snelle mastitistest

Zutphen – Het onderzoeksbedrijf Qlip komt met een eigen snelle mastitistest op de markt, die boeren binnen een dag uitsluitsel kan geven over een besmetting op het bedrijf. De test wordt uitgevoerd in de reguliere monsters die Qlip ontvangt.

Niek van Waarde van Qlip zegt dat het bedrijf de nieuwe test deze week zal presenteren op een bijeenkomst met dierenartsen. De test komt met ingang van het volgend jaar beschikbaar. De Gezondheidsdienst voor Dieren meldde vorige week met een nieuwe test te komen, die uitsluitsel kan geven over de veroorzakers van een mastitisinfectie.

Van Waarde zegt dat de test van Qlip binnen een dag uitsluitsel kan geven of er sprake is van mastitis en of de veroorzaker ongevoelig is voor een bepaald antibioticum. Het gaat om een zogenoemde PCR-test die in het melkmonster zoekt naar kenmerkende elementen uit het erfelijk materiaal van de belangrijkste mastitisveroorzakers.

De test kijkt ook naar een bekende antibioticumresistentie, zodat de dierenarts aan de hand daarvan een behandelplan kan inzetten. De test kan zowel op tankmelk als op individuele melkmonsters worden toegepast. Voor de individuele monsters kan deze test het bedrijf ook een waarschuwing geven, als dieren bij de reguliere controle een verhoogd celgetal hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.