Rundveehouderij

Nieuws 247 x bekeken

Q-koorts op geitenbedrijf in Vinkel

Vinkel – Op een geitenhouderij in het Brabantse Vinkel is Q-koorts aangetroffen. Dat is bevestigd bij een tweede monitoringsonderzoek van de tankmelk. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het bedrijf in Vinkel is het eerste bedrijf sinds juni van dit jaar waar Q-koorts is vastgesteld en het achtste in 2011. Sinds 2009 werden er in totaal 99 geiten- of schapenhouderijen besmet verklaard. Momenteel zijn er nog 43 bedrijven die niet vrij zijn van Q-koorts, waarvan 21 in Brabant.

Het bedrijf met 260 melkgevende dieren en 350 jonge geiten was eind 2009 het eerste bedrijf waar drachtige geiten werden geruimd om Q-koorts te bestrijden. De Q-koortsbacterie werd opnieuw aangetroffen op 9 december tijdens een melkcontrole.

Het verplichte monitoringsonderzoek van tankmelk wordt uitgevoerd door De Gezondheidsdienst voor Dieren. De NVWA en het Centraal Veterinair Instituut (CVI) bepalen of de Q-koortsbacterie (Coxiella burnetii) aanwezig is in de melk. Een bedrijf wordt besmet verklaard als ook in een 2e tankmelkmonster de Q-koortsbacterie wordt aangetroffen.

Vanaf 2012 moeten schapen en geiten elk jaar tussen 1 januari en 1 augustus worden gevaccineerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.