Rundveehouderij

Nieuws

Overleg melkcontracten Lactalis weer op gang

Parijs – De melkveehouders die leveren aan het grootste Franse zuivelbedrijf Lactalis gaan op 16 december weer met die afnemer om de tafel om te kijken of ze uit de impasse rond de melkcontracten kunnen komen. Strijdpunt blijft nog steeds de rol van de producentenorganisaties bij de onderhandelingen.

’’We willen een eind maken aan de strijd,” aldus een woordvoerder van de melkveehouders. Lactalis neemt melk af van 14.500 boeren en wil het liefst met elk afzonderlijk een contract afsluiten. Het zuivelbedrijf heeft de boeren ook een ontwerpcontract gestuurd dat zij, op advies van hun bonden, echter weigeren te tekenen.

De boeren willen op hun beurt dat Lactalis de producentenorganisaties (PO’s) aan de onderhandelingstafel toelaat.

De melkveehouders en hun bonden juichen het in Brussel tot stand gekomen akkoord over het ’melkpakket’ toe. Dat akkoord bepaalt dat lidstaten producentenorganisaties verplicht mogen stellen en hen ook een rol mogen geven in het overleg over contracten. De Franse melkveewereld wacht nu nog op een ’decreet’ van minister Le Maire van landbouw waarin hij de precieze rol van de PO’s omschrijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.