Rundveehouderij

Nieuws

Opbrengst Fonterra’s internetveiling verder in de plus

Auckland (NZ) – Wederom waren op dinsdagmiddag 6 december de aankopen op relatief korte termijn bepalend voor het verloop van Fonterra’s internetveiling voor zuivel.

De index van de Global Dairy Trade steeg met 2,6 procent ten opzichte van de veiling op 15 november. Nagenoeg de gehele beschikbare voorraad van ruim 39.000 ton vond een koper, de verkoop verliep vlot.

Opvallend was de plus die boterolie boekte, van gemiddeld 12 procent. Het ’anhydrous milkfat’ is ditmaal verhandeld voor gemiddeld $ 4.013 (€ 2.996). De winst qua opbrengst gold alleen voor de leveringen in het voorjaar. Volmelkpoeder boekte 2 procent winst qua opbrengst, met het accent op de leveringen in februari. De prijs steeg naar $ 3.637 per ton (€ 2.715). Mager melkpoeder is gemiddeld 2,6 procent duurder geworden. Dit product scoort ook voor de levering in de zomer van 2012 méér dan vorige veiling. (+ 4,2 procent). Het gemiddelde qua opbrengst was dinsdag $ 3.424 (€ 2.556).

De veiling liet zien dat de prijzen voor melkvet in de EU en op de wereldmarkt verder naar elkaar kruipen. Verder is duidelijk dat de koper zich voorlopig vooral voor de kortere termijn indekt.

De Global Dairy Trade is ook toegankelijk voor Amerikaans aanbod, maar daar is wederom niet veel gebruik van gemaakt. Er is weinig van verkocht, enkele partijen mager melkpoeder voor levering op korte termijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.