Rundveehouderij

Nieuws 331 x bekeken

Onderzoek naar misgeboorte bij koeien

Lelystad/Deventer - Het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad en de Gezondheidsdienst voor Dieren doen onderzoek naar twee misvormd geboren kalveren, waarbij mogelijk een relatie is met het nieuwe Schmallenbergvirus.

Dat melden GD en CVI zaterdag in een gezamenlijk persbericht over het Schmallenbergvirus in Nederland.

Volgens de GD zijn bij één bedrijf twee misvormde kalveren geboren. Bij melkveebedrijven was aan het eind van de zomer sprake van diarree en productiedaling.

Sinds begin deze maand is er sprake van de geboorte van misvormde schapenlammeren. Zeker twintig bedrijven, verspreid over heel Nederland hebben daar mee te maken. Hoewel de GD en het CVI in november nog veronderstelden dat er geen relatie zou zijn tussen het in Duitsland gevonden nieuwe Schmallenbergvirus en de ziekteverschijnselen, melden beide organisaties nu dat het "zeer aannemelijk is dat zowel bij de misvormd geboren schapenlammeren als de diarreeproblemen en productiedaling bij melkvee door het Schmallenbergvirus zijn veroorzaakt."

Het Schmallenbergvirus wordt vermoedelijk door insecten overgedragen, net als blauwtongziekte. Besmetting kan alleen worden aangetoond door sporen van het erfelijk materiaal van het virus zelf te traceren met behulp van een zogenoemde PCR-test. Er zijn nog geen tests die de afweerstoffen tegen het virus in bloed kunnen vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.