Rundveehouderij

Nieuws 185 x bekeken

Noorse minister zet 'superheffing' in de ijskast

Oslo – De Noorse melkveehouderij kan de rest van het quotumjaar 2011/12 zoveel leveren als ze wil zonder vrees voor superheffing.

Op voorstel van zuivelconcern Tine is de heffing door landbouwminister Lars Peder Brekk op nul gesteld, zo is vandaag in Oslo meegedeeld.

Er is met name sprake van een tekort aan melk voor de boterproductie, zegt het zuivelconcern. Oorzaak is de ruwvoerkwaliteit die door de grote hoeveelheden neerslag van afgelopen zomer een forse knauw heeft opgelopen.

De productie voor het lopende melkjaar wordt geraamd op ruim 1,4 miljard kilo, 20 miljoen liter minder dan in in 2010. Tevens is er dit najaar sprake geweest van een stijging van de vraag naar boter met 27 procent, waardoor ook meer melk nodig is dan verwacht.

Om de productie aan te jagen wordt daarom de superheffing op melk ingetrokken. Die is omgerekend 41 cent per liter melk, bij een melkprijs van 54 cent. Rundveehouders die al de strafheffing betaalden, krijgen deze terugbetaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.