Rundveehouderij

Nieuws 300 x bekeken

Noord-Ierse melkprijs 'niet onredelijk'

Belfast - De notering op de maandelijkse melkveiling van United Dairy Farmers lag deze week weliswaar een halve pence (0,6 cent) lager dan een maand geleden, maar die prijs is zeker niet onredelijk te noemen.

De Noord-Ierse melkveiling noteert met de 28,51 pence ofwel ruim 34,2 cent van deze week nog altijd 1,5 pence hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Dat betoogt directeur David Dobben van United Dairy Farmers. Volgens Dobben gaat het niet alleen om seizoensinvloeden maar speelt ook de voortdurende stijging van de koers van het Britse pond tegenover de euro een duidelijke rol. De melksector in het tot Groot-Brittannië behorende Noord-Ierland, waar het Britse pond wordt gebruikt, is nauw verbonden met die in Ierland, dat tot de eurozone behoort.

"Het pond staat nu op het hoogste niveau tegenover de euro in een jaar tijd en is deze week ook door de psychologische grens van €1,20 per pond gebroken. Sinds oktober is het pond met 6 cent gestegen, dat komt overeen met bijna 1,8 cent per liter melk."

Dobben wijst er echter wel op dat de wereldwijde melkaanvoer omhoog schiet, met name in Nieuw-Zeeland waar de productie in oktober weer 11 procent hoger was dan een jaar geleden. "De zuivelmarkten zijn nauwkeurig uitgebalanceerd, de grote vraag is of de landen op het zuidelijk halfrond hun 2011/12 productie hebben verkocht voordat de EU en de VS hun productie in het voorjaar opvoeren. Bij de komst van het nieuwe jaar zijn de vooruitzichten op de middellange termijn echter over het algemeen positief."

Of registreer je om te kunnen reageren.