Rundveehouderij

Nieuws

LTO tevreden met vergoeding Turks stro

Den Haag – Veehouders die uit Turkije afkomstig stro hebben gekocht krijgen een vergoeding van 220 euro per ton, of 7 euro per baal gehakseld stro. Het gaat om een marktconforme vergoeding.

LTO-bestuurder Toon van Hoof spreekt van een ’nette’ oplossing. Met de vergoeding worden getroffen veehouders in staat gesteld om nieuw stro aan te schaffen. De vergoeding wordt in eerste instantie betaald uit het Diergezondheidsfonds. Daartoe is volgens Van Hoof besloten om adequaat te kunnen reageren. Het landbouwministerie heeft toegezegd om uiteindelijk alle kosten te vergoeden. Het Diergezondheidsfonds wordt dus weer aangevuld. Naar schatting gaat het in totaal om een miljoen euro.

In de periode eind oktober tot half november werd bijna 1.500 ton stro uit Turkije geïmporteerd. De betrokken importeurs hadden vooraf aan de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gevraagd of zij dit stro mochten invoeren. Nadat dit werd toegestaan is gestart met de import. Later zette de VWA de import stil, omdat invoer van stro uit Turkije volgens EU-regels verboden is, vanwege het feit dat Turkije niet vrij is van mond-en klauwzeer.

De veehouders die Turks stro hebben aangekocht zijn volgens Van Hoof bij de VWAin beeld. Het meeste stro zou al bij de veehouders zijn opgehaald en vernietigd. Hoewel het volgens LTO jammer is dat de zaak zo is gelopen, is de belangenorganisatie tevreden met de geboden oplossing. Daarbij is het volgens Van Hoof een goede zaak dat betrokken bedrijven nog volop worden gevolgd. ”We hopen dat het goed afloopt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.