Rundveehouderij

Nieuws

LTO: geen akkoord met Bleker over stikstof

Oude Niedorp – Er is geen sprake van een akkoord tussen LTO Nederland en de staatssecretarissen Bleker en Atsma over de vermindering van de stikstofuitstoot.

Dat zegt Siem-jan Schenk in een reactie op de stelling van Bleker dat er een akkoord is over een aanvullend pakket van maatregelen voor de landbouw.

Schenk kan wel leven met de richting die Bleker aangeeft in de brief. Maar voor hem is de discussie over de maatregelen nog lang niet ten einde: ”Die begint nu.”

Bleker schrijft in de brief dat hij en Atsma een akkoord hebben beriekt met LTO over een aanvullend pakket aan landbouwmaatregelen. In een toelichting zegt het ministerie dat er weliswaar geen formeel akkoord is, maar wel een wilsovereenkomst.

Schenk zegt dat de PAS vooral een opdracht geeft aan de melkveehouderij. ”Er komt generiek beleid, om ruimte te creëren voor bedrijven rond natuurgebieden. Rond een klein aantal gebieden zullen bedrijven niet kunnen doorgaan. Daar is een gebiedsgerichte aanpak nodig. Dat is voor ons echt een voorwaarde. Bovendien zal de intensieve veehouderij -die net een zware verplichting voor 2013 moet afronden- met nieuwe eisen worden geconfronteerd.

De berekeningen laten zien dat met de voorgestelde maatregelen 8 tot 14 kiloton minder stikstof wordt uitgestoten.

Of registreer je om te kunnen reageren.