Rundveehouderij

Nieuws 12 reacties

Illegaal Turks stro op Nederlandse melkveebedrijven

Den Haag – De afgelopen twee maanden zijn 157 containers met in totaal 1.474 ton illegaal stro uit Turkije in Nederland terechtgekomen. Een deel ervan is verkocht aan melkveehouders.

Het stro is via de haven van Antwerpen ingevoerd in de Europese Unie en doorgevoerd naar Nederland. Volgens Europese regels is de invoer van stro uit Turkije verboden, onder meer vanwege dierziekten zoals mond- en klauwzeer (MKZ). De virussen kunnen vermengd met het stro een risico vormen voor de Nederlandse veestapel.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft 59 van in totaal 157 containers met Turks stro tegengehouden. De partij werd via België naar Nederland geïmporteerd. De 98 containers met stro die al waren ingevoerd en verkocht, zijn opgespoord. Al dat stro wordt uit de handel gehaald en vernietigd.

Het stro van één van de twee betrokken importeurs is rechtstreeks terechtgekomen bij elf melkveebedrijven. De andere importeur heeft het geleverd aan een bedrijf dat stro mengt. Dit bedrijf heeft het Turkse stro gemengd met ander stro dat is geleverd aan tussenhandelaren. Deze tussenhandelaren leverden het stro vervolgens uitsluitend aan veehouders. Ook het gemengde stro wordt teruggehaald, omdat niet bekend is welk deel daarvan uit het Turkse stro bestaat.

In totaal hebben zo’n tachtig veehouders dit stro ontvangen. Bij al deze veehouders worden de dieren onderzocht en worden bloedmonster afgenomen om dierziektes uit te sluiten. De bedrijven worden ongeveer 20 weken gevolgd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Terpstra

  Het stro wat uit Turkije is ingevoerd was niet illegaal ingevoerd,
  maar zowel mondeling als schriftelijk door het nVWA goedgekeurd dat het stro vrij ingevoerd mocht worden.

  Nu moeten zij niet zeggen dat het illegaal is,doch hun eigen fouten toegeven en zeggen dat ze hebben liggen slapen toen het verzoek werd ingediend voor invoer van stro uit Turkije.

  Overigens is er niks mis met het stro,omdat mkz niet overdraagbaar is op droog plantmateriaal.

 • no-profile-image

  hendrikj

  wie zijn die importeuers

 • no-profile-image

  @ Terpstra. Ik kan me erg kwaad maken uw laatste opmerking omdat dit soort nonchalance een groot gevaar is voor de hele Nederlandse veestapel. En dat alleen voor een paar rotcenten dat dat stro misschien goedkoper is.

  Ik gebruik zelf stro en vind af en toe ook kadavers van een haas, konijn of iets dergelijks er tussen. Wie garandeert mij dat er geen kadaver van een geiten- of schapenlam tussen het stro zit dat door vossen in het graan gesleept is?

  Elke zichzelf respecterende handelaar in agrarische producten doet geen zaken met dit soort landen.

 • no-profile-image

  T.G. kwaad moet je worden op de degene die fouten maakt .
  Terpstra . heeft zich zo te horen aan de regels gehouden.
  Vind het goedkope opmerkingen van jou. Begin met lef en maak je bekend.

 • no-profile-image

  Hamstra, reageren op de inhoud en neit op de persoon.
  Ik vind ook, dat onze veestapel vanwege geldelijk gewin onnodig blootgesteld wordt aan gevaar. Tel daar ook nog eens bij op de duizenden kalveren die wekelijks van heinde en verre hier naar toe gesleept worden en je verbaasd jezelf dat we nog zo goed van af komen.

 • no-profile-image

  Het lijkt wel een soop met dat stro, want ik wist niet dat turks stro eerst in contact komt met vee voordat het geperst word en van het land word gehaald. Volgens mij ligt stro op het land in de brandende zon en zijn alle mond en klauwzeer virissen niet op het stroland te vinden , maar ja die boeren doen het anders als wij ,die hebben de koeien op de tarweperselen lopen . Mensen wat een stelletje gekken hebben we in de Haag zitten en bij de nVWA, hoe verzin je het.
  Zodaadelijk zit in het sojaschroot uit verweggistan ook nog een viris, volgens mij moet het niet gekker worden want dan mogen we zo niks meer.

 • no-profile-image

  Het lijkt wel een soop met dat stro, want ik wist niet dat turks stro eerst in contact komt met vee voordat het geperst word en van het land word gehaald. Volgens mij ligt stro op het land in de brandende zon en zijn alle mond en klauwzeer virissen niet op het stroland te vinden , maar ja die boeren doen het anders als wij ,die hebben de koeien op de tarweperselen lopen . Mensen wat een stelletje gekken hebben we in de Haag zitten en bij de nVWA, hoe verzin je het.
  Zodaadelijk zit in het sojaschroot uit verweggistan ook nog een viris, volgens mij moet het niet gekker worden want dan mogen we zo niks meer.

 • no-profile-image

  Zolang er nog van dit soort reacties komen ben ik blij dat er nog een nVWA is.

 • no-profile-image

  T.G, je doet net alsof er bij dat ministerie wel enige kennis van zaken is.

 • no-profile-image

  Daar zal vast het nodige aan te verbeteren zijn, maar alles beter dan volledig overgeleverd te zijn aan lieden die kiezen voor het snelle geld en het met invoer van risicomateriaal niet zo nauw nemen.

 • no-profile-image

  H. Terpstra

  @T.G.
  1. Als jij nou even bron reactie terug leest, waarvan de eerste alinea en daarna jouw eennalaatste reactie, dan klopt het niet helemaal wat jij stelt.
  Binnen het nVWA was er toestemming gegeven voor invoer van het stro uit turkije. Het nVWA heeft deze fout ook toegegeven, alleen niet in het nieuwsbericht.

  2.Wat jij stelt in jouw eerste reactie, dat er dode dieren worden gevonden in het stro, dat klopt. Maar het stro wat jij gekregen hebt komt waarschijnlijk uit Nederland, Duitsland of Denemarken. Zou dat dan voor jouw betekenen dat er dan helemaal geen stro meer gebruikt mag worden?
  En dat er vossen geiten- of schapenlammeren het stro in sleuren is niet waar. Een vos neemt altijd zijn prooi mee naar zijn hol.

  3. En jouw opmerking dat het om een paar rotcenten gaat, slaat natuurlijk de hele discussie dood. Ieder zich zelf respecterende ondernemer zoekt altijd de beste weg om te ondernemen, zonder daarbij het risico te nemen de regels te overtreden en daarmee een slechte naam op te lopen.
 • no-profile-image

  Beste meneer Terpstra:helaas heeft u nog nooit de schade en moord patijen van de vos bekeken .
  Vaak dood de vos zijn prooi waarna hij het bloed via de halsslagader opdrinkt,daarna de volgende prooi etc.etc.etc.
  Het opeten van het kadaver in zijn hol doet hij meestal als hij jongen heeft.
  Meestal laat het dier een spoor van dood en verderf achter.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.