Rundveehouderij

Nieuws 641 x bekeken

Geitenzuivelorganisatie geeft sector aanspreekpunt

De nog jonge geitenmelksector beschikt sinds ruim een jaar over een eigen branche-organisatie. De oprichting kostte 1,5 jaar voorbereidingstijd, maar nu staat de NGZO er ook, stelt voorzitter Nico Verduin. Vrijwel iedereen die er toe doet in de melkgeitenhouderij zit er inmiddels bij. Sinds vorige week ook de biologische melkgeitenhouders.

Alweer een jaar bestaat de Nederlandse Geiten Zuivel Organisatie (NGZO), maar veel merkt de buitenwereld daar niet van. Ook in de agrarische sector niet. De organisatie functioneert in relatieve stilte. En zo wil de club het ook graag houden, zegt voorzitter Nico Verduin.

”Het was belangrijk dat de organisatie er kwam, om een aantal essentiële zaken voor de melkgeitenhouderij te regelen. Voor de rest wil de organisatie er vooral zijn op de achtergrond, maar wel uitdrukkelijk met het idee om er te staan als zich ooit een calamiteit voordoet. Dan is het goed dat de sector één aanspreekpunt heeft”, stelt Verduin. Het is een les van de Q-koorts, al heeft die de geitenzuivel niet echt getroffen. De sector zelf des te meer.

Andere kerntaken van de NGZO zijn, naast het voorkomen van calamiteiten (ofwel: de ’preventieve zorg’, zoals Verduin het graag noemt), het houden van een vinger aan de pols bij het opduiken van zoönosen, de doorontwikkeling van de sector en het imago van de sector (ook met het oog op de megastallen-discussie).

Veel meer taken moet de NGZO niet op zich nemen, is de opinie. De meeste zaken moeten een verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven zelf blijven en dubbeling van werk moet worden voorkomen. Wel zijn vier commissies opgericht of in oprichting, vooral bedoeld voor de onderlinge afstemming. Zo is er een commissie voor de verwerkers, een commissie voor de melkinzamelaars, een commissie imago en er komt nog een commissie kwaliteit. Plan is dat die wordt gevuld door de Vereniging Kwaliteitszorg Geitenhouderij Nederland (VKGN). Die moet worden ingeschoven in de NGZO. ”We moeten het goede van de VKGN zien te behouden,” stelt Van Duin.

De organisatie heeft haar secretariaat bij de Gemzu. Dat is omdat de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO, de koemelk-club), de geitenmelkers er niet bij wilde, weet Verduin. De gevestigde NZO wilde geen gedoe met een zo jonge en onervaren groep als die van de geitenmelkers. Te veel gevaar voor reputatieschade, werd geoordeeld. De NGZO kan er mee leven en werkt graag en goed samen met de NZO. De club staat in ieder geval, stelt Verduin tevreden. ”We staan voor 85 procen van de ingezamelde geitenmelk en voor 95 procent van de in Nederland verwerkte geitenmelk.” Alleen twee geitenmelkexporteurs zitten er nog niet bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.