Rundveehouderij

Nieuws

‘Geen relatie tussen botulisme en biovergisting’

Hannover – Substraat uit biovergisters en restfracties daarvan leveren in de voedselketen geen risico op voor botulisme.

Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het landbouwministerie van Nedersaksen. In deze deelstaat werden vijftien vergistingsinstallaties onderzocht, waarvan vijf draaiden op plantaardig materiaal, vijf op plantaardig materiaal in combinatie met rundermest en vijf op plantaardig materiaal met varkens- en/of kippenmest. In elke categorie werden van alle installaties zeven monsters genomen. In geen enkel geval werd clostridium botulinum aangetroffen.

Landbouwbewindsman Gert Lindemann van Nedersaksen is blij met de uitkomsten. ”Anders hadden we over de biogasproductie op basis van deze grondstoffen nog eens goed na moeten denken.”

Biovergisters kwamen dit jaar onder verdenking te staan toen grote delen van de melkveehouderij in Noord-Duitsland te maken kregen met botulisme-achtige verschijnselen Vorig jaar waarschuwde de Duitse dierenartsenorganisatie AVA al voor de insleep van botulisme via de bemesting van grond met restfracties uit biovergistingsinstallaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.