Rundveehouderij

Nieuws 226 x bekeken

Garantieprijs FrieslandCampina € 0,25 hoger

Amersfoort – FrieslandCampina betaalt de leden over de maand december een 25 cent hogere garantieprijs.

Reden voor deze verrassende stap is dat het bedrijf een licht stijgende uitbetaalprijs ziet voor boerderijmelk in Duitsland, Nederland, Denemarken en België.

Leden met een jaarleverantie van 800.000 kilo ontvangen daarmee een voorschotprijs van € 37,50 per 100 kilo. Dit bedrag is exclusief btw en met aftrek van 7 cent PZ-heffing. Het gemiddelde voorschot over heel 2011 bedraagt hiermee € 36,98 per 100 kilo, bij 800.000 kilo melk. Dat is € 4,48 per 100 kilo meer dan de leden in 2011 aan voorschot kregen.

Per kilo vet betaalt FrieslandCampina over december een bedrag uit van € 4,36. Per kilo eiwit betaalt het € 6,16 uit. Dat is respectievelijk 13 cent minder en 22 cent meer per kilo.

Aanleiding voor deze forse verschuivingen is de prijsval van melkvet op de Europese zuivelmarkt. Dit product (en boter) was lange tijd achtereen veel hoger geprijsd op de Europese zuivelmarkt dan op de wereldmarkt. De laatste maanden zijn de Europese en de wereldmarktprijs steeds dichter naar elkaar toe geschoven. Dat komt omdat de Europese zuivel ervan uitgaat dat per 2012 forse hoeveelheden Nieuw-Zeelandse boter op de Europese markt komen.

Dit in combinatie met de sterk gestegen Europese zuivelproductie maakte een aanpassing onvermijdelijk. Omdat FrieslandCampina qua melkprijs toch moet uitkomen op het gemiddelde van de bovengenoemde landen, is de eiwitprijs sterk verhoogd.

De netto-uitbetaalprijs over december is toch lager dan die over november door het wegvallen van de wintertoeslag.

Of registreer je om te kunnen reageren.