Rundveehouderij

Nieuws 280 x bekeken

FrieslandCampina overtreedt mogelijk mededingingswet

Leeuwarden – Zuivelcoöperatie FrieslandCampina handelt mogelijk in strijd met de mededingingsregels bij het doorberekenen van extra kosten voor gescheiden ophalen van melk.

Dat zegt het gerechtshof in Leeuwarden in een tussenarrest in een zaak tussen twee Twentse melkveebedrijven en de coöperatie.

FrieslandCampina moet bij het gerechtshof in Leeuwarden duidelijk maken of het wel extra kosten heeft gemaakt voor het gescheiden ophalen van melk van bedrijven die niet meedoen aan het Keten Kwaliteit Melk-systeem (KKM). Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald in een zaak die is aangespannen door vier melkveehouders.

De veehouders hebben principieel geweigerd mee te werken aan KKM en het borgingssysteem van de coöperatie zelf (FCDF-systeem). De coöperatie heeft de betrokken ondernemers gekort op het melkgeld. Later werd ook besloten om de melk niet meer af te nemen.

De zaak loopt al meer dan vijf jaar. In 2009 boog de rechtbank in Assen zich over de kwestie. De veehouders zeggen dat de coöperatie wel zegt dat melk gescheiden is opgehaald, maar dat dat feitelijk niet is gebeurd en dat er dus geen extra kosten voor mogen worden berekend. De coöperatie heeft dat ook toegegeven. En daar waar wel gescheiden is opgehaald, is er volgens de boeren sprake van een overschatting van de kosten.

De rechter zegt dat de zuivelcoöperatie in haar recht staat om eisen te stellen aan leveranciers en eventueel kosten te berekenen voor gescheiden ophalen en verwerken van melk. Maar als de doorberekende kosten hoger zijn dan de feitelijke kosten of als er helemaal geen extra kosten zijn gemaakt, is er mogelijk sprake van overtreding van mededingingsregels.

Een woordvoerder van FrieslandCampina zegt in een reactie dat het gerechtshof al in eerdere instantie heeft uitgesproken dat er geen sprake is van overtreding van de mededingingsregels. “Dit is een kwestie die al lang speelt en aan verschillende rechters is voorgelegd. Het ligt genuanceerd: je kunt niet stellen dat wij de mededingingsregels mogelijk overtreden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.