Rundveehouderij

Nieuws

Franse melkcontracten komen op gang

Parijs – In de Franse melkwereld worden dezer dagen de eerste contracten tussen zuivelfabrikanten en hun melkleveranciers getekend.

Nadat Danone vorige week al een contract tekende met een groep boeren in Haute-Normandie gebeurt dat dinsdag voor een groep melkleveranciers van zuivelbedrijf Senoble.

Om het belang daarvan te onderstrepen, vindt die ceremonie plaats in het Maison du Lait in Parijs in het bijzijn van minister van landbouw Bruno le Maire.

In de Franse melkwereld zijn met het oog op het aflopen van de quota in 2015 contracten verplicht gesteld met ingang van het nu lopende melkjaar. De onderhandelingen tussen de zuivelfabrikanten en de boeren zijn echter in veel gevallen moeilijk verlopen. Bij de grootste melkverwerker Lactalis is er zelfs nog geen zicht op een overeenstemming.

Belangrijkste struikelblok is de erkenning van producentenorganisaties als deelnemer aan de onderhandelingen. Bij Danone is echter wel een akkoord bereikt, waardoor die fabrikant nu de eerste contracten met groepen melkveehouders aan het ondertekenen is.

Na de groep in Haute-Normandie hoopt Danone de komende weken met nog vier groepen in verschillende regio’s in Frankrijk de contracten te ondertekenen. Senoble, een bedrijf dat 650 miljoen liter melk verwerkt en in meerdere landen actief is, schaart zich daar nu bij met de ’ondertekeningsplechtigheid’ van een kadercontract in het kantoor van de grote Franse melkorganisaties in Parijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.