Rundveehouderij

Nieuws 268 x bekeken

Franse geitenmelkers maken pas op de plaats

Parijs – De productie van geitenmelk in Frankrijk maakt na een paar jaar onstuimige groei een pas op de plaats. In de eerste negen maanden is 1,1 procent meer geitenmelk geleverd, een veel minder sterke groei dan de 12 procent van 2009 en 7 procent van vorig jaar.

De geitensector kreeg in 2008 ondersteuning van de overheid om de concurrentiepositie te versterken en de geitenhouders meer toekomstzekerheid te bieden. Dat leidde direct tot een forse verhoging van de melkproductie, niet alleen door een toename van het aantal geiten maar ook door een hogere opbrengst per dier. Het jaarlijkse gemiddelde nam toe van 818 kilo in 2009 naar 842 kilo dit jaar.

De effecten daarvan lijken nu echter uitgewerkt te zijn, signaleert de agrarische infodienst Agreste. Bovendien is de economie ook niet gunstig voor geitenmelk en afgeleide producten. Sinds eind vorig jaar kopen Fransen minder geitenkaas, het niveau ligt nu 2,3 procent lager dan vorig jaar. Door die ontwikkelingen is de voorraad aan geitenkaas en halffabrikaten ook flink opgelopen, constateert Agreste.

Voor de geitenhouders zelf worden de problemen nog verergerd door de toegenomen kosten, vooral voor voer dat momenteel zo’n 13 procent duurder is dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.