Rundveehouderij

Nieuws

Fonterra stelt melkprijs naar boven bij

Auckland – De Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming Fonterra heeft haar melkprijsverwachting voor het huidige seizoen naar boven bijgesteld.Het gaat om een verhoging van 20 dollarcent naar 6,95 Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit). Dat heeft de onderneming bekend gemaakt.

Bij de huidige wisselkoers gaat het omgerekend naar euro’s om ongeveer 30 eurocent per kilo melk bij 4,4 procent vet en 3,2 procent eiwit. De melkprijs wordt verhoogd van 6,30 NZD naar 6,50 NZD per kilo milksolids. Fonterra houdt de te verwachten winstuitkering gelijk tussen de 40 en 50 dollarcent.

De melkprijsverhoging weerspiegelt volgens Fonterra-voorzitter Henry van der Heyden een bescheiden herstel van de zuivelprijzen op de wereldmarkt.

Het herstel is ook zichtbaar op de internetveiling van de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant. Drie van de vier laatste veilingen lieten een stijging van de prijzen zien. Minder dan drie maanden geleden stelde Fonterra haar melkprijsverwachting nog met 45 dollarcent naar beneden bij. De zuivelonderneming weet de prijsdaling aan de hoge koers van de Nieuw-Zeelandse dollar en zwakkere zuivelprijzen op de wereldmarkt. Om deze reden wordt op de aangekondigde verhoging wisselend gereageerd.

Volgens Fonterra-directeur Theo Spierings is de groei van de wereldzuivelmarkt het eerst zichtbaar in de handel in melkpoeders. Vooral de vraag in opkomende economieën zoals Azië, Brazilië, Mexico en China is volgens Fonterra sterk.

Of registreer je om te kunnen reageren.