Rundveehouderij

Nieuws

Europese en Gelderse subsidies voor Meten in Melk

Arnhem - Het project Meten in Melk kan rekenen op een subsidie van ruim 7 ton. Dat meldt de provincie Gelderland.

Een consortium van bedrijven bestaande uit Qlip, CRV en FrieslandCampina gaat binnen het project innovaties ontwikkelen om gedetailleerde informatie aan veehouders te kunnen leveren, waarmee ze beter kunnen sturen op de samenstelling van melk. Deze aanpak leidt volgens de provincie tot een verdere verduurzaming van de Nederlandse zuivelketen, met kans op nieuwe banen.

De helft van de subsidie is afkomstig uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Eenzelfde bedrag wordt bijgedragen door de provincie Gelderland. Het consortium investeert zelf bijna 780.000 euro.

Concreet gaat het om de ontwikkeling van methoden om routinematig melkmonsters efficiënt en specifiek te kunnen analyseren en om specifieke componenten in de melk te kunnen meten. Deze metingen geven meer informatie over verschillen in melksamenstelling tussen koeien en hoe deze samenstelling gestuurd kan worden.

Veehouders kunnen deze informatie gebruiken om speciale fokprogramma’s voor koeien op te zetten. Hierdoor kunnen de dieren beter gestuurd worden op de samenstelling van de melk, wat kan helpen bij verduurzaming van de zuivelsector en de ontwikkeling van allerlei zuivelproducten.

Met de innovaties moet het bijvoorbeeld mogelijk worden melk te produceren die beter geschikt is voor specifieke zuivelproducten, bijvoorbeeld kaas, dan de bestaande melkstroom.

Of registreer je om te kunnen reageren.