Rundveehouderij

Nieuws 251 x bekeken

Engelse proef met ruimen dassen in strijd tegen runder-tbc

Londen – De Engelse regering heeft na jarenlang aarzelen het licht op groen gezet voor een proef met het ruimen van dassen in de strijd tegen runder-tbc. De National Farmers Union spreekt van een enorme stap vooruit, maar natuurbeschermers hebben al aangekondigd actie te zullen voeren tegen de proeven.

De proeven zijn aangekondigd door minister Caroline Spelman van milieu en plattelandszaken. Zij wijst er daarbij op dat vorig jaar bijna 25.000 runderen zijn geslacht wegens runder-tbc. In West- en Zuidwest-Engeland is een kwart van alle rundveehouderijen besmet. De epidemie zal de belastingbetaler de komende tien jaar bijna 1,2 miljard euro kosten, aldus de minister.

De boeren en hun organisaties stellen al tijden dat de epidemie pas onder controle gebracht zal worden als er ook iets wordt gedaan tegen de vele besmette dassen in de vrije natuur. De regering heeft al in 1998 een langdurige proef gehouden, waarvan de wetenschappelijke resultaten echter steeds werden aangevochten door de natuurbeschermers. Spelman kondigt nu toch ’een door de wetenschap geleid en zorgvuldige beheerd beleid voor het ruimen van dassen’ aan.

In de herfst van volgend jaar zal eerst een proef in twee beperkte gebieden worden gehouden. De resultaten worden beoordeeld door een commissie van onafhankelijke deskundigen, waarna de minister een besluit zal nemen over het eventueel uitrollen van het ruimbeleid.

Spelman: ’’Runder-tbc is een chronische en sluipende ziekte die vernietigende gevolgen heeft voor boeren en gemeenschappen op het platteland. Als we geen actie ondernemen, zal het alleen maar erger worden. Niemand wil dassen ruimen, maar er is geen land ter wereld waar runder-tbc met succes onder controle is gebracht zonder ook het wild aan te pakken.”

De minister voegt daaraan toe dat de al bestaande scherpe maatregelen rond het vee zelf en het transport daarvan ook verder aangescherpt zullen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.