Rundveehouderij

Nieuws 459 x bekeken

DOC bereidt zich voor op einde melkquotering

Hoogeveen – DOC Kaas past een aantal regelingen aan en bereidt zich voor op de ontvangst van meer melk. Dit meldt directeur Jannes Oosterveld.

Voor de leden het meest in het oog springend is de aanpassing van de quantumtoeslagregeling. Deze zal niet meer richting het eind van het jaar opbouwen, maar wordt maandelijks uitgekeerd, zoals ook bij andere zuivelbedrijven.

Om het gebruik van antibiotica beter in de gaten te houden en te kunnen beperken, wordt voortaan van elke melkleverantie het celgetal gecontroleerd. Waar het gaat over antibioticareductie wil DOC proberen om, naast een antibioticareductie in het algemeen, specifiek het gebruik van 3e en 4e generatiemiddelen beperken (bijv. excenel, cobactan en baytril).

Vanaf 2012 wordt ook begonnen met een melkprognosemodel. Dat wordt eerst bij een kleine groep leden uitgeprobeerd. Daarna krijgen alle leden ermee te maken. Met het prognosemodel wil DOC ervaring opdoen met de afstemming van de kaasproductie en afzet op de te verwachten melkproductie na 2015. DOC wil, net als FrieslandCampina, na 2015 alle ledenmelk blijven ontvangen.

Naast deze organisatorische aanpassingen, werkt DOC druk aan een reeks aanpassingen op het zuivelpark. In eerste instantie wordt de capaciteit van de huidige kaaslijn vergroot. DOC heeft daar vergunningen voor gekregen van de gemeente en provincie. Een vervolgstap, waar de leden nog over moeten stemmen, is de bouw van een tweede kaaslijn. Die moet er zijn voordat de fabriek aan de Alteveerstraat in Hoogeveen eind 2015 sluit.

Of registreer je om te kunnen reageren.