Rundveehouderij

Nieuws

Cono ontevreden over voortgang tgc-onderzoek

Westbeemster – Cono Kaas is niet tevreden over de leveranciers en producenten van tarwegistconcentraat (tgc). Ze maken maar weinig haast met het onderzoek naar de effecten van tgc op kaas.

Dit zegt directeur Eric Hulst van de coöperatie. Cono heeft de kaaskwaliteit inmiddels weer op het oude nvieau, zegt Hulst. Productieproblemen zijn er niet meer bij het bedrijf. Daarvoor was wel nodig dat de melk van tgc-voerende boeren eerst apart werd gehouden en daarna werd verboden door de coöperatie.

Ook kaasproducent Rouveen Kaasspecialiteiten overweegt sterk om het gebruik van tgc door haar leden te verbieden. De coöperatie wil daarmee eventuele problemen met zowel product als imago vóór zijn.

Andere kaasproducenten wachten ondertussen af. In NZO-verband wordt wel met de vereniging van de bijproductenleveranciers overlegd, maar daarbij worden vooralsnog weinig concrete stappen gemaakt. Een onderzoek naar de effecten van tgc op zuivel is nog steeds niet uitgezet. Het overleg beperkt zich vooral tot het uitwisselen van gegevens.

Of registreer je om te kunnen reageren.