Rundveehouderij

Nieuws 581 x bekeken

Brits warenhuis verkoopt rauwe melk uit automaat

Londen – Het Britse warenhuis Selfridges heeft in haar vestiging in Oxford Street in Londen een automaat voor rauwe biologische melk neergezet. De melk wordt rechtstreeks geleverd door veehouders Hook and Son van Longleys Farm. Consumenten zijn juichend over de ’lekkere, romige en erg verse melk’ maar de voedselveiligheidsdienst FSA is minder enthousiast.

Verkoop van ongepasteuriseerde koeienmelk in winkels is ook in Groot-Brittannië om redenen van voedselveiligheid verboden. Selfridges denkt daar echter omheen te zeilen doordat Hook and Son eigenaar is van de automaat en die ook elke dag zelf komt vullen. Op die manier levert de boer in feite rechtstreeks aan de consument wat wel is toegestaan, stelt het winkelbedrijf.

De ingebruikname van de melkautomaat werd ook met de nodige tamtam begeleid. De melk kost wel bijna € 3,80 per liter, terwijl je voor huis-tuin-en-keuken melk in de winkels meestal niet meer dan twee kwartjes neertelt. ’"Daarmee krijg je echter een uniek vers product terwijl de boer voldoende vangt om zijn bedrijf op gang te houden", aldus Selfridges.

De Food Standard Agency stelt echter dat de melkautomaat in strijd is met de regels voor de voedselveiligheid. "Rauwe melk mag alleen rechtstreeks worden verkocht op de boerderij of op boerenmarkten die als verlengstuk van de boerderij worden gezien. De rauwe en ongepasteuriseerde melk kan bacteriën zoals salmonella en e-coli bevatten", denkt de dienst.

De FSA zegt een verder onderzoek in te stellen en ’in discussie te blijven’ met zowel Hook and Son als Selfridges, maar heeft inmiddels wel de lokale keuringsdienst van waren op de hoogte gesteld.

Veehouder Steve Hook is daar niet bang voor: ’"We verkopen al vier jaar rauwe melk op de boerderij zelf en besteden ontzettend veel aandacht aan de hygiëne om ervoor te zorgen dat we ruim voldoen aan de eisen die de FSA stelt. We hebben de afgelopen jaren duizenden liters van deze melk verkocht en daarbij heeft zich nooit een probleem voorgedaan."

Of registreer je om te kunnen reageren.