Rundveehouderij

Nieuws

Besmetting met para-tbc mogelijk via de lucht

Utrecht – Melkvee kan mogelijk ook via de lucht met paratuberculose besmet raken. Dat blijkt uit onderzoek van Susanne Eisenberg, die vandaag hoopt te promoveren aan de Universiteit Utrecht.

Het in één gebouw fysiek scheiden van runderen op besmette bedrijven voorkomt niet dat kalveren met de kiem in contact kunnen komen.

Eisenberg onderzocht de rol van stof bij de verspreiding van de bacterie Mycobacterium avium subspecies para-tbc (MAP) op melkveebedrijven. Deze bacterie veroorzaakt de darminfectie paratuberculose bij rundvee. De bacterie is door de promovenda aangetoond in stofdeeltjes op commerciële melkveebedrijven in Nederland. Omdat stofdeeltjes zich binnen gebouwen verspreiden, kun je de bacterie daarom aantreffen op plaatsen waar nooit een directe besmetting via zieke dieren heeft plaats gevonden.

Eisenberg toonde verder aan dat kalveren onder experimentele omstandigheden door het inademen van de bacterie een darminfectie kunnen oplopen. In de praktijk behoort besmetting met MAP na opname via de ademhaling dus waarschijnlijk ook tot de mogelijkheden. De aanwezigheid van MAP in stof kan effectief teruggebracht worden door stallen met een hogedrukspuit te reinigen en daarna twee weken leeg te laten staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.