Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Agrifirm: laten staan tgc kost boer veel geld

Apeldoorn – Melkveehouders doen er verstandig aan om tarwegistconcentraat als eiwitrijk voedermiddel niet te laten staan, Het reduceert hun kostprijs met 1 tot 2 cent per kilo voer ten opzichte van bijvoorbeeld de combinatie van raap en soja.

Dit stelt veevoerbedrijf Agrifirm op basis van eigen berekeningen. Het bedrijf heeft er daarbij geen aanwijzingen voor dat tarwegistconcentraat een negatief effect heeft op de kwaliteit van melk of kaas. Het gaat er vanuit dat de problemen bij Cono een gevolg zijn van de specifieke situatie daar.

Cono gaf zelf al aan dat de problemen daar een gevolg zijn van de combinatie van tarwegistconcentraat met de gebruikte zuursels. Agrifirm stelt dat het diverse grote zelfkazende melkveehouders al klant heeft. Die hebben geen van alle een probleem met het gebruik van tarwegistconcentraat. Ook leverancier van natte bijproducten en Cosun-dochter Duynie meldt dat haar geen problemen bekend zijn met tarwegistconcentraat.

De zuivelsector zelf houdt zich vooralsnog meer op de vlakte. Individuele bedrijven willen geen informatie meer geven over de relatie tussen tarwegistconcentraat en zuivel. Ze verwijzen naar de Nederlandse Zuivel Organisatie. Die kan echter ook nog geen duidelijkheid geven.

De NZO en de vereniging van de bijproductenleveranciers OPNV verkeren momenteel in het stadium dat ze informatie uitwisselen over tarwegistconcentraat, maar een studie is nog niet uitgezet. Dit werd eerder wel gemeld, maar blijkt niet waar te zijn. Er moet nog nader onderzoek worden verricht. Wel lopen praktijkproeven bij enkele zelfkazers.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dit is natuurlijk niet positief voor hun beste dochteronderneming

 • no-profile-image

  vanuit het standpunt van agrifirm gezien is het logisch dat ze 'reclame maken voor tgc' dus dat doen ze ook, maar wat als er straks blijkt dat er echt wat in de samenstelling van de melk is verandert?

 • no-profile-image

  Veel problemen met TGC gehad op mijn varkensbedrijf

  Veel analyses gedaan, en regelmatig gisting in de Tarwegistconcentraat. Laat ze eerst hun zaakjes maar beter regelen bij Bonda (lees Agrifirm).

  Gisting = Rotting

  Ooit dieren zien presteren van rot voer?

 • no-profile-image

  Veel problemen met TGC gehad op mijn varkensbedrijf

  Veel analyses gedaan, en regelmatig gisting in de Tarwegistconcentraat. Laat ze eerst hun zaakjes maar beter regelen bij Bonda (lees Agrifirm).

  Gisting = Rotting

  Ooit dieren zien presteren van rot voer?

 • no-profile-image

  toetje

  voor de 1 a 2 cent "voordeel" kun je het risico van de gisting, variabele samenstelling en Ds niet lopen. Wel goedkoop voeren maar minder melken kost meer.
  Laat staan de eventuele extra investering in silo''s

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.