Rundveehouderij

Nieuws 248 x bekeken

Agrarische opbrengst Ierland groeit een derde

Dublin – De opbrengst van de agrarische activiteiten in Ierland ligt dit jaar naar schatting 33 procent hoger dan vorig jaar.

In 2010 was de agrarische opbrengst ook al met 27 procent gestegen, meldt het bureau voor de statistiek in Dublin CSO.

Het totale operationele overschot op agrarische activiteiten komt volgens het CSO dit jaar uit op 2,625 miljard euro. De waarde van de productie ligt op 6,190 miljard ofwel een goede 16 procent meer dan vorig jaar. Daar gaan dan de ’inkoopkosten’ ten bedrage van 4,646 miljard, bijna twaalf procent hoger, van af. Het saldo wordt uiteindelijk vermeerderd met het bedrag aan uitgekeerde subsidies dat met 1,942 miljard 15 procent hoger ligt. Dat subsidiebedrag is volgens de Irish Farmers Association IFA hoger dan normaal omdat een deel van de toeslagrechten over 2010 pas dit jaar zijn uitgekeerd.

De Ierse melkveesector, de grootste in de nationale landbouw, kon de opbrengst met bijna 20 procent opvoeren naar 304 miljoen. Bij de rundveehouderij ging de productiewaarde met bijna 17 procent omhoog naar 250 miljoen. Het beste boerden de graanverbouwers die met bijna 102 miljoen de opbrengst met ruim de helft zagen toenemen.

Voorzitter John Bryan van de IFA vindt de cijfers goed nieuws voor de economie: ’’De verbeterde prestaties van de landbouw leveren een belangrijke bijdrage aan het behoud van de werkgelegenheid en de kleine bedrijven op het platteland en aan de bredere nationale economie.”

Bryan wijst er echter op dat het gemiddelde inkomen in de Ierse landbouw nog altijd niet hoger ligt dan 23.000 euro. ’’De kosten voor onze bedrijven blijven een bron van zorg.” Bovendien ziet de IFA-voorzitter in de cijfers nog eens een reden om te wijzen op het belang van de toeslagrechten: ’’Die toeslagrechten zijn goed voor meer dan 70 procent van het nationale boereninkomen, wat het belang van het behoud er van nog eens onderstreept.”

Of registreer je om te kunnen reageren.