Rundveehouderij

Nieuws 452 x bekeken

Zorg om uitbraak koeienziekte Duitsland

Enschede - In Duitsland zijn naar schatting 2.000 stallen van melkveehouders besmet met winterdiarree.

De meeste stallen zijn gevestigd in de grensstreek. Boeren in Twente en de Achterhoek zijn alert of de winterdiarree over kan slaan. Deskundigen verwachten echter niet dat dit het geval zal zijn. De koeien zouden ziek zijn geworden door voer en vervuiling.

De symptomen zijn waterdunne diarree, tot 41 graden koorts en een fors productieverlies. De dieren herstellen na een kleine week spontaan en ook de melkproductie komt dan bij de meeste dieren weer terug op niveau. De koeien met de verschijnselen zien er over het algemeen gezond uit en vreten ook goed. Er zijn geen meldingen van gestorven dieren.

Winterdiarree is een bekend ziekteverschijnsel bij runderen, waarschijnlijk veroorzaakt door een virus. Winterdiarree kan - ondanks de wat misleidende naam - het hele jaar door voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.