Rundveehouderij

Nieuws

VWA onderzoekt illegale handel in rundersperma

Den Haag - De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft dinsdag meerdere bedrijfslocaties en woonhuizen in Noord-Holland, Friesland, Gelderland en Zuid-Holland doorzocht bij een speurtocht naar bewijzen voor handel in illegaal gewonnen rundersperma.

Dit heeft de VWA bekendgemaakt. Het onderzoek vindt plaats onder leiding van het Functioneel Parket. Het vermoeden is dat illegaal gewonnen rundersperma door een veehouder is verkocht aan andere rundveebedrijven. Bij de doorzoekingen is rundersperma, apparatuur om sperma mee te winnen en de bedrijfsadministratie in beslag genomen. De handel in sperma is in Europa aan strenge regels gebonden om verspreiding van dierziekten te voorkomen.

Spermawinstations moeten een erkenning hebben van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. In zowel de Nederlandse als internationale handel is het een vereiste dat het sperma altijd herkenbaar en traceerbaar is naar het erkend spermawincentra waar het sperma is gewonnen. Naast verspreiding van mogelijke dierziekten zijn de regels er ook voor bedoeld om de genetische vooruitgang van de veestapel te kunnen onderzoeken en de kwaliteit van de veestapel te bewaken.

Afgelopen najaar heeft het Productschap Vee en Vlees (PVV) spermahandelaren en rundveeverbeteringsorganisaties gewezen op hun wettelijke verplichtingen. Toen is ook de VWA aan de slag gegaan met onderzoek naar illegale spermahandel.

Of registreer je om te kunnen reageren.