Rundveehouderij

Nieuws

Stijging geitenmelkprijs kan voerprijs niet bijbenen

Zoetermeer – Melkgeitenhouders krijgen ondanks een fors gestegen uitbetaalprijs nog steeds geen kostendekkende prijs voor hun melk. In feite hebben veel bedrijven het dit jaar moeilijker dan in het ook lastige jaar 2010.

Dit stellen woordvoerders van diverse organisaties van melkgeitenhouders. In oktober kregen melkgeitenhouders een gemiddelde melkprijs uitbetaald van € 44.02 per 100 kilo melk. Dat is bijna 7 euro meer dan in augustus. Ook is deze prijs € 6,19 per 100 kilo, ofwel 16,4 procent, hoger dan vorig jaar in oktober.

Door de nog veel harder gestegen voerprijzen zijn veel geitenhouders er per saldo echter 2 tot 3
per 100 kilo in saldo op achteruit gegaan. ”Het water staat veel geitenhouders aan de lippen,” stelt een woordvoerder van een geitenzuivelcoöperatie.

Vooral door de hoge voerprijzen stijgt de geitenmelkproductie dit jaar naar verwachting ook veel minder dan eerst voorzien. Er wordt gesproken van gemiddeld 10 procent minder melkproductie. Eerst werd rekening gehouden met een melkproductie van 230 miljoen kilo geitenmelk. Volgens sommige kenners komt die productie uiteindelijk uit op slechts zo’n 200 miljoen kilo.

In die lagere productie zit ook nog een Q-koorts-effect verwerkt, maar heel duidelijk het effect van besparingen op de voerkosten. Geitenhouders kunnen de dure brok en het stro bijna niet meer betalen.

Gevolg van de tegenvallende melkproductie, ook elders in Europa, is dat de spotprijzen momenteel enorm hoog staan. Op de dagmarkt wordt meer dan 50 cent per kilo betaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.