Rundveehouderij

Nieuws

Sterk herstel Amalthea

Rijen – Geitenmelkverwerker Amalthea verwacht, net zoals vanaf de tweede helft van 2010, over 2011 een fors beter resultaat te boeken dan het jaar daarvoor.

Dit mede door de positieve ontwikkeling in het halfharde kaassegment. Daarvan zullen ook de leden van coöperatie Amalthea profiteren.
Dit stellen directeur Cees Verstijnen en voorzitter Erik van Logtestijn. Het bedrijf pakte vorig jaar de draad omhoog al weer op, dit jaar moet de uitbetaalprijs aan de leden weer op ruwweg hetzelfde niveau komen als van de andere partijen in de Nederlandse geitenzuivel.

In de eerste helft van 2011 heeft Amalthea nog een enigszins gematigd uitbetaalbeleid gehanteerd. Dat was omdat de melkaanvoer nog achterliep en de bezetting in de fabriek nog niet optimaal was. Dat is in de loop van het jaar verbeterd. De melkgeitenhouderij herstelde van de Q-koorts, terwijl de bezetting van de productielijn in de fabriek werd geoptimaliseerd door loonproductie. Inmiddels is de verkoop zo ver aangetrokken dat de combinatie Amalthea-Zijerveld weer kaas bijkoopt die elders geproduceerd wordt.

Nog een positieve ontwikkeling is dat Amalthea volgens Verstijnen ”fors meer” is gaan ontvangen voor de geitenkaas (en de wei) die ze produceert. Dat komt omdat de markt als geheel is aangetrokken en omdat partner Zijerveld Kaas de geitenkaas van Amalthea beter aan de man weet te brengen.

Amalthea verkoopt sinds begin 2010 de geproduceerde kaas niet meer zelf, maar verkoopt die ’pekeldroog’ aan partner Zijerveld. Ook wordt niet meer op voorraad geproduceerd, maar uitsluitend wanneer er vraag naar is. Dit houdt in dat melk die niet tot kaas kan worden verwerkt, onbewerkt of licht bewerkt wordt verkocht. Die stroom is echter steeds kleiner geworden, vertelt Verstijnen.

Het afstoten van activiteiten maakt dat de balans van Amalthea in 2010 behoorlijk is verkort en dat het bedrijf ook minder commerciële risico’s loopt. Door het uitbesteden van de kaasverkoop is ook de omzet gedaald, maar niet spectaculair. Over 2010 draaide Amalthea, in tegenstelling tot een eerder bericht in agd.media, een omzet van ongeveer 20 miljoen euro en behaalde de coöperatie een positief resultaat van ongeveer 250.000 euro, dat werd toegevoegd aan het eigen vermogen van de coöperatie.

Dit jaar stijgt de omzet naar verwachting weer en zal ook de melkprijs hoger uitpakken. Amalthea blijft echter voorzichtig. ”In het verleden hebben we melkgeld moeten terugvragen van de leden. In zo’n situatie willen we nooit weer belanden,” zeggen Verstijnen en Van Logtestijn. ”Daarom zijn we nu liever iets terughoudender en betalen we straks liever een betere nabetaling dan dat we te hard op de feiten vooruitlopen,” aldus Verstijnen. Van Logtestijn: ”We weten dat we op de weg terug omhoog zitten en dat de leden weer vertrouwen hebben in de toekomst van het bedrijf. Dat willen we vasthouden. Dáár willen we vanuit het zuivelbedrijf ook verder aan werken.”

Gezien de huidige verkoopresultaten met de kaas lijkt er zelfs ruimte voor nieuwe investeringen in de productiecapaciteit. Het gaat niet om grootscheepse verbouwingen, maar met een beperkte investering kan de productiecapaciteit worden opgevoerd. Parallel daaraan wordt nagedacht over de introductie van een aantal nieuwe kaasconcepten, ook weer door Zijerveld op de markt te zetten. Het zijn onmiskenbaar tekenen dat er bij Amalthea weer meer lucht komt en dat verder vooruit kan worden geblikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.