Rundveehouderij

Nieuws

'Slijterproblemen bij sommige koeien genetisch bepaald'

Aarhus – Het verschijnsel slijterkoeien is bij een aantal dieren te herleiden naar genetische oorzaken. Daarom is het mogelijk het probleem preventief via fokkerij op te lossen.

Dat blijkt uit onderzoek van Deense onderzoekers van de universiteit van Aarhus. In totaal werd de zaak gedurende enkele jaren aan de hand van zeven symptomen bestudeerd bij zo’n 6.100 koeien op 69 bedrijven. Aan de hand van de opgestelde ’scores’ bij de afzonderlijke dieren en de indexering daarvan werd vastgesteld waar de erfelijkheid in het spel is.

Het voordeel is volgens de onderzoekers dat het gaat om vier relatief simpele eigenschappen die bij de vergelijking in de fokindex met andere eigenschappen niet veel tijd vergen, aldus de onderzoekers. Ze tekenen er wel bij aan dat management en stalmilieu de belangrijkste factoren zijn voor het welzijn van de koeien, maar dat desondanks ’sommige koeien het er beter vanaf brengen dan andere.’

Of registreer je om te kunnen reageren.