Rundveehouderij

Nieuws 255 x bekeken

Schotse bond waarschuwt voor schurft bij runderen

Edinburgh – De National Farmers Union of Scotland (NFUS) wil dat de nationale regering en de veehouderijen in Schotland meer doen tegen scabiës (schurft) bij runderen. Volgens de NFUS vormt die kwaal een toenemende bedreiging voor de sector.

De ziekte is ongeveer vijftig jaar geleden uit Groot-Brittannië verdwenen, maar lijkt nu weer de kop op te steken. In andere delen van het land, zoals in Wales, en ook in Ierland, zijn recent clusters van gevallen vastgesteld.

Volgens de NFUS wordt de besmetting overgebracht door vee dat uit andere Europese landen wordt ingevoerd. De bond roept de veehouders dan ook op ’beter te kijken naar de risico’s die het kopen van runderen met zich meebrengt.’

”Schurft leidt tot ernstige welzijnsproblemen voor besmet vee", zegt NFUS-voorzitter Nigel Miller. "We dachten dat we er vijftig jaar geleden vanaf waren. De gevallen in andere delen van het land moet een wake-up call voor onze veehouderij zijn. Als we nu de nodige actie ondernemen, dan kunnen we nog voorkomen dat deze ziekte Schots vee gaat besmetten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.