Rundveehouderij

Nieuws 206 x bekeken

Rekenprogramma Agrifirm Feed helpt gehalten in melk sturen

Apeldoorn – Een vernieuwd adviesmodel van Agrifirm Feed helpt boeren gerichter te sturen op de productie van meer melk of melk met betere gehalten.

In de zogenoemde Melknavigator is alle kennis over het voeren van koeien gebundeld. Met het programma kan het effect van een rantsoen op de melkproductie nauwkeurig voorspeld worden en is heel gerichte bijsturing mogelijk op individueel bedrijfsniveau. Agrifirm Feed had al een concept van het programma ontwikkeld, maar heeft dit nu verbeterd en brengt het ook landelijk in uitvoer.

Een melkveehouder kan er gericht meer sturen op zes verschillende productiedoelstellingen, zo meldt het bedrijf: op kilo’s melk, op eiwitpercentage, vetpercentage, eiwitgrammen, vetgrammen of vet- en eiwitgrammen.

Het programma is gebaseerd op een dataset van 89 omvangrijke melkveeproeven. In de vernieuwde versie van Melknavigator is met name de voorspelkracht van het model verbeterd, beweert het veevoerbedrijf. Daardoor kan nog gerichter op de productiedoelstellingen gestuurd worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.