Rundveehouderij

Nieuws

Quotumlease groeit in oktober

Zoetermeer – De handel in melkquotum kende in oktober meer transacties dan in september, blijkt uit de jongste gegevens van het Productschap Zuivel.

Vooral quotumlease vond meer plaats. Ook in vergelijking met melkseizoen 2010/’11 is leasen populairder geworden.

In totaal ging in de melkveehouderij in oktober 12,7 miljoen kilo quotum zonder grond over in andere handen. Dat is twaalf procent minder dan in oktober vorig jaar, maar de gemiddelde transactiegrootte was groter: 50.000 kilo, tegen 46.000 kilo destijds. In vergelijking met september ging er de vorige maand méér melkquotum in de verkoop (plus 9 procent), in iets grotere porties (plus 3.000 kilo).

Quotumleasen ontwikkelt zich anders. In oktober bedroeg het totale nieuw in lease gegeven melkquotum 18,5 miljoen kilo, tegen 16,9 miljoen kilo in september. Het was aanzienlijk meer dan vorig jaar, toen in oktober het totaal uitkwam op 13,2 miljoen kilo.

Zoals gebruikelijk loopt in leasen de transactiegrootte wat terug naarmate het seizoen vordert. In oktober is net als vorig jaar per transactie 38.000 kilo geleased. Dat is drieduizend kilo minder dan in september.

De overdracht van melkquotum met grond bleef in oktober beperkt tot 4 transacties van gemiddeld 856.000 kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.